Prešovské Babadlo k svojmu jubileu pripravilo prehliadku

13.06.2005 Celý región

Vystúpením Divadla Actores z Rožňavy začal sa 10. júna v Prešove trojdňový program prehliadky bábkarských divadiel pre deti a dospelých. Pri príležitosti 10....
Vystúpením Divadla Actores z Rožňavy začal sa 10. júna v Prešove trojdňový program prehliadky bábkarských divadiel pre deti a dospelých. Pri príležitosti 10. výročia svojho založenia ju zorganizovalo tunajšie súkromné bábkové divadla Babadlo.

Podľa majiteľky a riaditeľky Babadla Júlie Novotnej - Labudovej je cieľom prehliadky vyzdvihnúť tento druh dramatickej tvorby. Na Slovensku je totiž stále nedoceňovaný. Pripravili ju tiež na počesť 200. výročia narodenia najznámejšieho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Okrem Babadla a Rožňavčanov sa na prehliadke predstavili bábkoherci z Košíc, Prahy a Banskej Bystrice.
Babadlo od svojej prvej premiéry 1. júna 1995 uviedlo vyše 30 titulov. Predstavilo sa s nimi postupne v celej SR. Má dva druhy predstavení, tzv. kufríkové divadlo a riadne javiskové. V prvom bolo najpopulárnejším predstavením rozprávka Kráľ Drozdia brada s vyše 200 reprízami. V druhom je takým inscenácia John a Mary a kozliatka, ktorú má Babadlo v repertoári už piatu sezónu.
Za obdobie svojej existencie sa Babadlo štyrikrát sťahovalo, piatu sezónu za sebou je v podnájme v budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde aj ostáva naďalej. V tejto sezóne podniklo kroky na otvorenie svojej pobočky v Bratislave.
S Novotnou - Labudovou je od začiatku v Babadle ako jej asistent a herec Pavel Mihaľák. Kmeňové osadenstvo Babadla tvoria vždy štyri osoby.

(jj)
 

Vyberte región